Zajęcia warsztatowe oraz wykłady w ramach współpracy z Akademią Nauk Stosowanych w Koninie
14.11.2022
W ramach współpracy z Akademią Nauk Stosowanych w Koninie, klasa 4e uczestniczyła 8 listopada w zajęciach warsztatowych oraz wykładzie w siedzibie ANS.
Zajęcia praktyczne prowadzone przez Panią dr Agnieszkę Saran Jagodzińską dotyczyły wpływu pH napojów spożywczych na stan zdrowia jamy ustnej. Uczniowie na podstawie swoich obserwacji oraz wskazówek prowadzącej wyciągnęli wniosek, że większość napojów przez nich spożywanych ma działanie kwasowe, co może negatywnie wpływać na stan szkliwa zębów.
Wykład prowadzony przez Panią mgr Ewę Grabarczyk-Szewczyk dotyczący diet redukcyjnych oraz niekonwencjonalnych, dostarczył wielu cennych wskazówek dotyczących komponowania jadłospisów i zasad, których należy przy tym przestrzegać. Dowiedzieliśmy się także jakie zagrożenia płyną ze stosowania niekonwencjonalnych diet i pozyskiwania informacji na ich temat z Internetu.
Zajęcia praktyczne prowadzone przez Panią dr Agnieszkę Saran Jagodzińską dotyczyły wpływu pH napojów spożywczych na stan zdrowia jamy ustnej. Uczniowie na podstawie swoich obserwacji oraz wskazówek prowadzącej wyciągnęli wniosek, że większość napojów przez nich spożywanych ma działanie kwasowe, co może negatywnie wpływać na stan szkliwa zębów.
Wykład prowadzony przez Panią mgr Ewę Grabarczyk-Szewczyk dotyczący diet redukcyjnych oraz niekonwencjonalnych, dostarczył wielu cennych wskazówek dotyczących komponowania jadłospisów i zasad, których należy przy tym przestrzegać. Dowiedzieliśmy się także jakie zagrożenia płyną ze stosowania niekonwencjonalnych diet i pozyskiwania informacji na ich temat z Internetu.